The Sister Magda Primary School

Op deze pagina kan je meer informatie terug vinden over The Sister Magda Primary School waar ik de komende weken stage zal lopen. Ik baseer mij op de documenten die ik heb mogen ontvangen van de directrice van de school mevrouw Ganput. 


Katholiek geloof

The Sister Magda School is een van de 7 katholieke scholen op het eiland. Het katholieke geloof is een integraal onderdeel van hun functioneren. Om het katholiek geloof over te brengen op de leerlingen doen ze verschillende routines. Elke ochtend om 7u30 wordt er gebeden, ook voor de maaltijden en voordat ze de school verlaten wordt er ook gebeden. Elke maand gaan de leerkrachten met de leerlingen naar de kerk, een mis bijwonen. 

Er wordt verwacht dat de leerlingen het katholieke geloof respecteren. In de kerk, op school en bij andere evenementen wordt er verwacht dat je deelneemt aan alle activiteiten, liederen en gebeden. De school vind het belangrijk dat de leerlingen en hun ouders een positieve houding aannemen tegenover het katholieke geloof. 

De kernmissie van deze katholieke school is om elk kind aan te moedigen om zijn of haar eigen capaciteiten na te streven en te ontwikkelen, binnen een omgeving van liefdevolle zorg waarin leren als iets plezierigs wordt ervaren. Hun streven is om een betekenisvolle en uitdagende leerervaring te bieden, waarbij ze de nadruk leggen op de unieke behoeften en talenten van elk individu. Ook deze elementen kan ik koppelen aan het onderwijs hier. Wij zetten hier ook sterk op in, in de opleiding.


Onderwijssysteem Sint Maarten, België en Nederland

In Nederlandstalige scholen wordt het onderwijssysteem van Nederland als basis gebruikt. Bij The Sister Magda Primary School begint dit met de pré-school, een vrijwillige voorbereidende fase. Daarna gaan de kinderen naar de basisschool, opgedeeld in 2 cyclic. Cycle 1 omvat groepen 1 tot en met 4, en Cycle 2 omvat groepen 5 tot en met 8. Na het afronden van The Sister Magda Primary School hebben de leerlingen de optie om door te stromen naar het voortgezet onderwijs of zelfs naar de Universiteit van Sint Maarten.

In België spreken we over leerjaren en niet over groepen daarom licht ik even toe wat ik er precies mee bedoel. 

Groep 1 zijn de jongste kleuters. Deze leerlingen zijn 4-5 jaar. Dit is bij ons de tweede kleuterklas.

Groep 2 zijn leerlingen van 5-6 jaar. Ze zijn leerplichtig en worden de oudste kleuters genoemd. 

Groep 3 zijn leerlingen van 5-7 jaar. Dit kan je bij ons vergelijken met het eerste leerjaar.

Groep 4 zijn leerlingen 6-9 jaar. Zij gaan leren tellen tot 100 en ze leren schoon schrift.

Groep 5 zijn leerlingen van 7-10 jaar.

Groep 6 zijn leerlingen van 8-11 jaar.

Groep 7 zijn leerlingen van 9-12 jaar. Ze maken kennis met de Engelse taal. 

Groep 8 is de laatste groep van de basisschool. Deze leerlingen zijn van 11-13 jaar oud. Hier wordt er ook een eindtoets afgenomen.


Ervaringsgericht onderwijs

De school in Sint Maarten hanteert de visie van ervaringsgericht onderwijs. Deze visie, ontwikkeld door Ferre Laevers, is tijdens onze opleiding regelmatig aan bod gekomen. Ervaringsgericht onderwijs is een onderwijsconcept dat uitgaat van betrokkenheid, welbevinden en competenties van de kinderen. The Sister Magda Primary School steunt hierbij op 3 pijlers, hieronder kan je zien welke dit zijn met een korte uitleg.

Thema's 

De school werkt net zoals ons met een soort themaplanning. De thema's worden in het begin van het schooljaar  vastgelegd per maand. Ik ga stage lopen in de maanden februari, maart en april, hieronder kan je zien met welke thema's we aan de slag gaan. 

Ook heeft de school een jaarthema en dat is dit jaar "We are called to Rejoic in the Lord". 

Pijlers van de school

The Sister Magda Primary School werkt aan 4 pijlers, deze pijlers zijn: 

  • Verantwoordelijkheid
  • Samenwerking 
  • Betrokkenheid
  • Vertrouwen

Hieronder zie je wat de pijlers inhouden.

PBS

Een van de belangrijkste doelstellingen van Positive Behavior Support (PBS) is het stimuleren van positief gedrag. Dit kan gedaan worden door de nadruk te leggen op het gewenste gedrag in plaats van het negatieve gedrag. Een manier waarop we dat zullen doen is door gebruik te maken van een schoolbreed beloningsstructuur. 

Ook gebruikt de school 'ClassDojo', iedere leerling heeft een monstermannetje en hier zie je hoeveel punten de leerlingen hebben. Dit is een manier voor leerkrachten om leerlingen aan te moedigen door hen punten te geven bij het tonen van positief gedrag en bij negatief gedrag kunnen er ook punten worden afgetrokken. Het is ook een communicatieplatform om de ouders te betrekken bij het schoolgebeuren. Dit kan je ook linken aan ons onderwijs namelijk onder de rol van ouderbetrokkenheid/ouderparticipatie.

Schooluniform

Alle leerlingen op de school dragen een uniform. Van jongens wordt er verwacht dat ze een zwarte gordel dragen. De meisjes dragen een rok of broekrok net boven de knie, niet hoger. Zowel de jongens als meisjes moeten zwarte schoenen dragen. Er wordt verwacht dat ze net gekleed naar school komen, als de uniform code niet wordt nageleefd dan worden de ouders gecontacteerd om dit te bespreken. 

Wanneer er een leerling jarig is, mag er een uitzondering gemaakt worden op de uniform code en mag de leerling kiezen wat hij/zij aan doet die dag.

De schooluren

De leerlingen kunnen vanaf 7u aankomen op school, de leerlingen gaan dan naar de klas en mogen hun bezig houden tot 7u30. Om 7u30 start de schooldag. Op maandag, dinsdag en donderdag zijn de schooldagen tot 14u en op woensdag en vrijdag zijn de schooldagen tot 12u45.

De schoolkrant 

De school heeft ook een eigen schoolkrant "Magda's voice" geeft je een maandelijkse update van al de activiteiten die plaatsvinden op de school in al de verschillende groepen. De schoolkrant wordt elke laatste dag van de maand uitgegeven.

Demy in Sint Maarten
Alle rechten voorbehouden 2023
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin